Friday 8 January 2010

Cu lupa pe blog

Pentru a ne integra in blogosfera, va propun ca pentru inceput sa parcurgem un scurt istoric al acestei forme scrise online.Astfel programa primelor emisiuni vor fi astfel: o parte educativa, daca doriti sa o intitulam astfel, si unele prime intrari in a noastra blogpedie. Prima emisiune a fost conform acestui plan.

In dorinta mea de a da un raspuns cat mai concret la intrebarea de baza " Ce este un blog?", am apelat la mult iubitul si mult slavitul,al nostru
prieten de cruce si de pahar, Dictionarul Explicativ al Limbii Romane.Insa, spre surprinderea mea amara, acesta nu continea pretioasa informatie cautata. Din acest motiv, a trebuit sa apelez la un alt prieten drag, mai des "curtat" decat precedentul, si anume Wikipeida. Astfel oameni buni sa purcedem pe calea informatiei.

Termenul nostru drag de "blog" este prescurtarea magica a expresiei englezeasca "web log" ( la o prima traducere ar insemna jurnal pe Internet).Cel mentionat este o publicatie web ce contine articole perioadice sau/si cu actualizare neintrerupta, ce au de regula un caracter personal.Ca regula actualizarea blogurilor consta nu in modificarea textelor de pana acum, ci in adaugiri de texte noi,asemenea unui jurnal, toate contributiile fiind afisate in ordine cronologica
inversa. Acest gen de publicatii web sunt in principiu accesibile publicului larg.Daca la inceput blogurile erau actualizate manual, cu timpul au aparut unelte ( programe si metode) care
sa automatizeze acest proces. Utilizarea unui astfel de software bazat pe browser este acum un aspect obisnuit al blogging-ului.
Dupa aceste informatii generale, m-am gandit sa va ofer o scurta clasificare a blogurilor, in umila mea traducere. Aceastea fiind zise, clasificare:
1.Bloguri personale-> un jurnal online ori per ansamblu o recenzie adupra diverselor aspecte cotidiene realizat de un individ. Atentie, este cel mai frecvent tip
de blog. Bloggerii de acest tip sunt de obicei mandri de publicatiile lor,chiar daca scrierile lor nu sunt citite.De obicei blogurile devin mai mult decat un mod de a comunica, ele devin o modalitate de a reflecta viata.
2. Dupa tipul subiectului abordat-> bloguri ce se concentreaza pe un anumit subiect,precum bloguri politice, de calatorie, de moda etc. Cele mai frecvente astfel de bloguri se axeaza pe arta sau muzica.
3.Dupa tipul de media utilizat-> bloguri ce curpind diverse tipuri de media. Pentru a va forma o ideea mai concreta va voi da cateva exemple: blog ce cuprinde videoclipuri se intituleaza vlog, prezinta link-uri si este numit linklog, cuprinde fotografii..surpiza..photoblog.
4. Dupa dispozitiv-> da..blogurile pot fi definite si in functie de tipul dispozitivului utilizat in scrierea acestora. Pe baza aceleasi logice prezentate mai sus, un blog scris printr-un dispozitiv mobil precum un telefon mobil sau un PDA poate fi numit moblog.
5.Blogurile institutiilor-> un blog poate fi utilizat si in scopuri economice. Astfel institutile il pot folosi pentru a transcede limitele socio-culturale, pe plan intern,iar pe plan extern,pentru marketing sau relatii publice.
Punem astfel punct pe partea informativa si va promit ca urmatorul post va dezvalui primul membru al blogpediei.Rugam cei ce au ascultat emisiunea si stiu despre cine e vorba sa pastreze
secretul. Shht..

Nu pot incheia fara a multumi prietenului nostru drag, Wikipedia pentru informatiile furnizate. De asemenea, tin sa va reamintesc: ne vom auzi, sau mai bine zis, ma veti auzi Sambata aceasta de la ora 16 pana la 18 la Radioevetv cu "Blogpedia"

Until further notice,

al vostru cronicar ad-hoc,
Valeria

No comments:

Post a Comment

 

© 2009Blogpedia | by TNB